Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη Σύγχρονη Φυσική, αποτελεί ένα σημείο της μαύρης τρύπας το οποίο καλείται “σημειακή ανωμαλία”, που χαρακτηρίζεται ως το “αισθητό τίποτα”, δηλαδή εκεί που δεν υπάρχει κανενός είδους αισθητηριακή λειτουργία. Περιγράφεται ως μια περιοχή του χωροχρόνου στην οποία παύουν να ισχύουν οι φυσικοί νόμοι. Οι απείρως μεγάλες βαρυτικές δυνάμεις που επικρατούν εκεί διαλύουν κάθε υλική υπόσταση στα στοιχειώδη σωμάτιά της.
Παρατηρώ μια αντιστοιχία του “αρχιπέλαγους του εικονικού κόσμου”, που συμπεριλαμβάνει όλες τις μορφές εικόνων -και αυτές που αναπαράγονται στο διαδίκτυο- σε άπειρη συγκέντρωση και πύκνωση, με μια μαύρη τρύπα που έχει ίδια χαρακτηριστικά συγκέντρωσης και πύκνωσης. Τα κοινωνικά δίκτυα υποστηρίζω ότι μπορούν να λογιστούν ως η “σημειακή ανωμαλία” του “αρχιπέλαγους του εικονικού κόσμου” κατ’ αντιστοιχία της σημειακής ανωμαλίας της μαύρης τρύπας.
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ο άνθρωπος από καταναλωτής εικόνων εξελίσσεται σε παραγωγός και διανομέας εικόνων, με κυρίαρχη θεματολογία τη ζωή του και τη ψυχική του διάθεση. Εικόνων, που καταλήγουν uploads (μεταφορτώσεις) σε clouds storage (αποθηκευτικό νέφος), από οπτικοποιημένα χωροχρονικά θραύσματα μνήμης.
Επιταχυνόμενες εικόνες πάνω σε εικόνες αναδύονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ταχύτητα που ορίζεται από τα δυτικά πρότυπα κυρίως επηρεάζοντας το σύνολο της καθημερινότητάς μας, καταναλώνοντας τεράστια ενέργεια από τον κάθε άνθρωπο που βρίσκεται μπροστά σε μια οθόνη, οδηγώντας τον κάθε ημέρα να κολυμπά και να βυθίζεται στο αρχιπέλαγος των εικόνων, δίχως να τις συγκρατεί, δίχως να προβληματίζεται, δίχως να αντριδρά… Μέσα σε ένα “αισθητό τίποτα”.
Γιάννης Κρητικός
Video Installation
Διάρκεια: 7’
Πρωτότυπη Μουσική: Δημήτρης Μπαρνιάς